Tid för kontakt :
Mån-Fre: 08.00-17.00
Telefonnummer :
0739-901771
E-post :

Din lokala massageterapeut i Landskrona

Vad är medicinsk massageterapi?

Medicinsk massageterapeut är en av flera yrkesgrupper som arbetar med skador och funktionsstörningar i rörelseapparaten; så kallad medicinsk massageterapi eller medicinsk massage som det även benämns ibland. Från början var det ofta sjukgymnaster som gav massage innan massörer och massageterapeuter blev en egen yrkesgrupp. Förr var skillnaden mellan yrkesgrupperna större, men på senare år har de närmat sig varandra allt mer. I många fall skiljer det sig mer hur enskilda terapeuter arbetar än mellan yrkesgrupperna i sig.

Andra yrkesgrupper som arbetar med funktionsstörningar i rörelseapparaten är fysioterapeuter (fd sjukgymnaster), naprapater, kiropraktorer, massörer och osteopater. Att välja rätt terapeut kan vara svårt. Terapeutens inriktning, personkemi mellan terapeut och patient, samt rekommendation är ofta mer avgörande än titeln.

”En mycket kunnig och erfaren medicinsk massageterapeut vid namn Jörgen Johnsson. Oberoende om du har akuta eller långvariga besvär är du i trygga händer här. Jörgen arbetar systematiskt med undersökning för att göra ett rätt bedömning och använder sedan en mängd olika behandlingsmetoder utifrån patientens individuella behov. Likaväl som att gå till en naprapat eller fysioterapeut kan du istället få minst lika bra hjälp för dina led- och muskelbesvär här.”

David Aston, ergonom och fysioterapeut i Malmö.

Vad gör en medicinsk massageterapeut?

Mitt huvudsakliga mål är att återställa/förbättra kroppens funktion, oavsett om dysfunktionen sitter i muskler, leder, bindväv eller ligament. Detta sker genom att ta bort smärta, värk, muskelsvaghet och stelhet som uppstår när funktionen i rörelseapparaten blir nedsatt. Till min hjälp har jag en rad olika manuella behandlingstekniker som kompletteras med rådgivning och medicinsk träningsterapi.

Därefter är min vision, genom rådgivning, att du som patient på egen hand ska kunna bevara kroppens (nya) goda funktion.

I vissa fall går inte detta, utan då blir syftet i stället symtomlindrande behandling. Med hjälp av inledande samtal och noggrann ortopedisk undersökning försöker vi tillsammans komma fram till vad som orsakat dina besvär, samt vilken kroppsfunktion som är nedsatt i just ditt fall. Därefter sker lämplig behandling alternativt remiss till annan vårdgivare.

Massageterapi i Landskrona kan hjälpa dig också.

Varför behöver du massageterapi?

En korrekt utförd behandling av en kunnig medicinsk massageterapeut är säker och effektiv. Massageterapeutens kunskaper är ofta underskattade eftersom många tror att denna yrkesgrupp bara erbjuder massage. Förutom massage kan du av mig få hjälp av flertalet andra effektiva behandlingstekniker.

Några exempel på vad massageterapi kan hjälpa dig med:

 • – Nackspärr.
 • 
– Ryggskott.
 • 
– Tennisarmbåge.

 • – Golfarmbåge.

 • – Ischias.
 • 
– Musarm.
 • 
– Stelhet i nacken/nackont.
 • 
– Spänningshuvudvärk.
 • 
– Axelbesvär.

 • – Idrottsskador.

 • – Triggerpunkter.
 • 
– Hälsporre.
 • 
– Och mycket mer.

Hur går medicinsk massageterapi till?

Jag arbetar främst med händerna och använder mig av ett flertal manuella behandlingstekniker. Grunden för behandlingarna utgår från kunskaper i anatomi, fysiologi, medicin, kinesiologi och patologi. Ofta kombineras inledande massage med neuromuskulära tekniker. Andra hjälpmedel som jag använder är medicinsk laser (LLLT), dry needling (IMS), tejpning och medicinsk träningsterapi (MTT). För ett hållbart och långsiktigt resultat kan även Kognitiv beteendeterapi (KBT) användas, exempelvis vid besvär som är relaterade till smärta, stress, ångest eller oro.

Ett besök hos mig kan vara upplagt så här:

 • Anamnes, ett samtal för att reda ut om du har skador, sjukdomar, medicinering som kan påverkas av massageterapin. Vi ringar även in dina besvär, hur de uppkommit samt hur de yttrar sig. Om du exempelvis varit på röntgen diskuterar vi även resultatet av denna.
 • – En noggrann undersökning som lägger grunden för en effektiv, säker och framgångsrik behandling. Exempelvis gör jag tester för rörlighet, muskelfunktion, ledfunktion, nervfunktion samt specifika tester. Även palpation är en del av undersökningen.
 • – Vi kommer tillsammans överens om ett realistiskt mål med behandlingen och en grovhuggen behandlingsplan.
 • – Individuellt anpassad massageterapi för att uppnå vårt uppsatta mål. Behandlingen läggs upp utifrån resultatet från genomförd undersökning samt i samråd med dig som patient. Även min erfarenhet från liknande besvär hos andra patienter avgör vilka behandlingstekniker jag väljer att använda.
 • Återtester för att mäta resultatet av behandlingen samt muntlig utvärdering. Jag testar av behandlade kroppsdelar med mina återtester. Dessa ger en indikation hur väl vi ringat in problemområdet samt är till hjälp vid kommande behandlingar.
 • – Genomgång och dosering av hemövningar för effektiv terapi.
 • – Betalning.
 • – Vid behov bokning av ny tid, så du garanterat får en tid som passar.

Tekniker på kliniken i Landskrona

Massage använder jag på nästan alla patienter i problemområdet. Mitt syfte med att använda massage är generell avslappning, ökad cirkulation, smärtlindring, att minska på muskelspänningar samt töjning av muskler och bindväv. Massagegreppen går att variera för att passa de flesta patienter och besvär.

Mitt mest använda verktyg är Neuromuskulära tekniker. De tekniker jag använder är Muscle Energy Technique (MET), Post Isometric Relaxation (PIR), Proprioceptiv Neuromuskulär Facilitering (PNF) samt Positional Release Technique (PRT) beroende på patient och besvär.

Fördelen med dessa tekniker är att jag påverkar både musklerna och nervsystemet som styr musklerna. Syftet med neuromuskulära tekniker är att uppnå avspänning i en muskel eller muskelgrupp, både på ytlig och djup nivå. Även koordinationen i muskeln brukar bli avsevärt förbättrad. Och på så vis uppnå en normaliserad rörlighet i en led. Teknikerna är i princip smärtfria och medför minimala risker (biverkningar) för patienten.

Vid Dry-needling använder jag sterila akupunkturnålar av engångstyp. Nålarna sätts i muskulaturen där det finns smärt- eller spänningstillstånd. En ypperlig indikation för nålbehandling är triggerpunkter med eller utan utstrålande smärta. Övergående reaktioner efter behandling kan vara: ömhet i området, rodnad, svullnad, blåmärke, tyngdkänsla. Även om det finns likheter med akupunktur är det två helt olika filosofier bakom. Dry needling är en västerländsk skolmedicinsk behandlingsmetod, medan akupunktur härstammar från kinesisk medicin.

Medicinsk laser är en behandlingsteknik som både är skonsam mot patienten och mig som terapeut. Vid laserterapi påskyndas cellernas och kroppens förmåga till självläkning. Laserbehandling kan användas vid exempelvis smärta, värk och inflammation. Jag använder den mycket vid överbelastningsbesvär (tendinoser) i muskelsenor, exempelvis hälsenebesvär, hälsporre, tennisarmbåge, golfarmbåge, etcetera. En laser kan ha olika våglängd på ljuset. Den jag använder är mest djupgående och används därför på djupt liggande problem, såsom i leder och muskulatur. Laserterapi kan användas på de allra flesta patienter.

Vad händer sedan?

Om behov finns följs behandlingarna upp med individuellt anpassade hemövningar (ergonomi, träning, stretching, avslappning) och andra råd som kan hjälpa dig i ditt tillfrisknande och för att förebygga nya besvär. Vissa akuta besvär går ofta att lösa på några få behandlingar, medan andra mer kroniska besvär kan ta längre tid. Mitt synsätt är att behandlingen hela tiden ska ha positiv utveckling för att fortsätta påbörjad behandling. Det vill säga att du successivt känner dig bättre och bättre. Annars är medicinsk massageterapi nog inte rätt behandling för dig och dina problem.

FÖLJ MIG    

Beställ presentkort online

Vill du ge bort en present, men vet inte vad du ska köpa? Att få ett presentkort är alltid lika uppskattat. Beställ presentkortet här och få det skickat till dig tillsammans med fakturan. Det kommer med vändande post.

Gå med i nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och nyheter 1-2 gånger per månad. Din e-post lämnas inte ut till andra.


Vill du bli kontaktad?

Tveka inte att be om kontakt. Jag hör av mig inom 24 timmar (ej helgdag). Varmt välkommen!