Tid för kontakt :
Mån-Fre: 08.00-17.00
Telefonnummer :
0739-901771
E-post :
En miniguide till triggerpunkter

En miniguide till triggerpunkter

29/05/2022 | 22:01

Vad är triggerpunkter?

Triggerpunkter är smärtpunkter i ett spänt muskelstråk. De kan ge smärta lokalt på den plats de är lokaliserade, men även ge utstrålande smärta (refererad smärta). Exempelvis från skuldra upp i huvudet. Ett bredare begrepp för smärtproblematik där triggerpunkter ingår är myofasciellt smärtsyndrom. 

Vad är grundorsaken till triggerpunkter?

Den är inte helt klarlagd. Sannolikt är det någon form av störning eller dysfunktion mellan muskel och nervsystem som gör att triggerpunkter uppstår. I vissa fall kan det vara svårt att bedöma om smärtan kommer från en påverkad nerv eller en triggerpunkt. Eftersom de kan ge snarlika symtom. 

Hur uppkommer triggerpunkter?

På samma sätt som spända muskler. Exempelvis monotona rörelser, oro, hållningsfel, långvarigt statiskt arbete, stress, felaktiga lyft. Triggerpunkter kan både komma smygande som akut. 

Hur känns triggerpunkter?

De känns som ömhet och molande värk i muskeln. Som en irritation som kan variera i styrka. Både lokalt och som utstrålande smärta. Utstrålande smärta kan visa sig som exempelvis spänningshuvudvärk eller smärta ut i en arm. Även om smärtan sitter någonstans i armen kan anledningen finnas i skuldran. Hur smärtan strålar ut från triggerpunkter till andra områden är väl kartlagda enligt ett visst mönster.

Hur behandlas triggerpunkter?

En viktig framgångsfaktor vid behandling, är att ringa in bakomliggande orsaker, samt ge råd om hemövningar för att få en långsiktig och hållbar lösning. Rent terapeutiskt kan triggerpunkter behandlas med en rad olika tekniker. Såsom Dry needling (nålbehandling), muskelpressur, töjningar, massage, neuromuskulära tekniker. Att undersöka och komma fram till smärtans ursprung, är svårt på egen hand, men egenvård kan ske på hemmaplan.